11/11/09

però.....i quin és el paper del profe en tot aquest embolic?

Hola companys/es
Segurament us heu demanat de que va tot això de les pedagogies constructivistes, que l'alumne sigui responsable del seu propi coneixement i de que els profes ja no són els únics transmissors dels continguts...aquest video ens ajudarà a reflexionar una mica i per ventura ens animarà a superar tots els obstacles que anem trobant pel camí.

4 comentaris:

  1. Vista aquesta presentació, tornam al mateix problema: les eines estan a l'abast de totes; els alumnes, els tenim; el que ens manca és la formació de la professora. Tenim ganes d'aprendre i la certesa que aquest és el camí del futur, però sense eliminar tot el que sigui "tradicional". Estic segura que tot és compatible.

    ResponElimina
  2. Estic d'acord amb vosaltres. Agnès, m'ha agradat molt el vídeo, trob que és molt pertinent per entendre les oportunitats que ofereixen les TIC: poden ser infinitament útils per generar i compartir coneixement, o sigui, tenen un potencial educatiu enorme. I és cert que necessitam formació -més enllà del voluntarisme de cadascú, vull dir- per superar les nostres mancances i incorporar aquestes eines a la nostra feina. En realitat, crec que el que s'està transformant radicalment amb les possibilitats del nou entorn tecnològic és el rol tradicional del professorat com a transmissor expert en continguts, no el valor del coneixement: al final, si no "interioritzes" i reelabores la informació que reps relacionant-la amb la teva pròpia experiència i fent-la significativa, és igual com t'hagi arribat aquesta informació, via presencial dins de l'aula, o via electrònica: no la transformes en coneixement. En aquest sentit, com qualque vegada discutim amb alguns companys, a l'hora dissenyar actuacions amb valor pedagògic crec que és un error partir de la falsa dicotomia "món presencial/món virtual". No sols no són incompatibles com bé dius, Bàrbara, sinó que els resultats a un i altre poden ser igualment positius si estan ben plantejades, o igualment ineficaços si no. I aquí és on el paper del profe continua sent crucial, a l'hora de plantejar-los, la resta de camí l'han de fer els alumnes.

    ResponElimina
  3. Enhorabona! M'ha agradat molt aquest vídeo, l'utilitzaré a classe.

    ResponElimina
  4. Molt bo!!! En realitat és el de sempre, és l'alumnat qui aprèn, no el professorat qui ensenya! Ara que nosaltres som els i les responsables de facilitar les eines adequades per a l'aprenentatge!

    ResponElimina