8/11/09

I Jornades de Biblioteques Escolars de les IB

La Comissió de Biblioteca va assistir els dies 29 i 30 d'octubre a les I Jornades de Biblioteques Escolars. No hi vàrem anar esperant miracles, així i tot vàrem trobar-hi certa inspiració que ens pot ajudar. Les Jonades anaven molt més dirigides a primària que a secundària, es veu que és més "complicat" acostar els alumnes a la biblioteca, però nosaltres estam segurs que no és impossible. Són necessaris canvis, molts de canvis, i feina, molta feina!
Començarem coneixent na Merè Escardó i la seva biblioteca de Can Butjosa. Podem afirmar que és una persona especial que ens va retornar a la nostra infància contant-nos uns contes preciosos. Recordar que els llibres i la lectura són eines per viure i conviure, que una persona que llegeix és una persona lliure i que la bibioteca ha de ser una lloc especial. Hem d'aconseguir que una de les bèsties que encomana les ganes de llegir vengui a viure a la nostra biblioteca, només li hem de donar forma.
Mentre ens presentaven altres projectes, els membres de la Comissió ja anavem pensant possibles adaptacions per al nostres projecte: matins temàtics, rànking de llibres, recerca del tresor, tast de llibres,...
L'endemà coneixerem un altre personatge singular, en Jaume Centelles que, entre moltes altres idees, ens va exposar un decàleg del bon blioprofessor: 1. Triar un bon llibre. 2. Crear un clima acollidor. 3. Trobar espais dins l'horari. 4. La lectura en veu alta. 5. La classe va de compres. 6. Els alumnes auxiliars de biblioteca. 7. Cafè i llibres, trobades amb les famílies. 8. Compartim lectures amb altres escoles o entitats. 9. Club de lectura dels professors. 10. El joc. També ens va donar un nom, BIBLIOTEVA.
Altres presentacions ens varen donar idees més pràctiques: hem de guanyer el premi del MEC de 30.000€! Important és també anar d'excursió a Can Sales i intentar participar com a institut de les seves activitats.
Coneguerem la senyora Purificación Llaquet, consellera tècnica de la Subdirecció General de Cooperació Territorial a la Direcció General d'Avaluació i Cooperació Territorial del Ministeri d'Educació, Política Social i Esport (Aquesta és la que dóna el premi!) Amb la seva exposicio va quedar palès que la nostra Conselleria es de les més endarredides de l'estat, també quant a Bibloteques Escolars.
Girona, Binissalem, Norma Còmics foren les darreres intervencions i de totes en treguerem alguna possibilitat per al nostre projecte. Però, és de destacar la intervenció de Salvador Bastida, professor de castellà de l'IES Son Rullan que va deixar clar que no esperràssim gairabé res de l'Administració i que intentàssim no cremar-nos el primer any. Va ser una intervenció molt realista, falta d'il·lusió, es notava que l'havia perduda pel camí.
La nostra sort és qe som una comissió, un grup, i no una sola persona que ha de "lluitar" en solitari, com la majoria de representacions dels altres centres que hi havia a les Jornades.

10 comentaris:

  1. Molt bon resum, Bàrbara!

    El que més m'ha agradat és la confiança que tenim en què, més prest que tard -però no enguany encara, eh?... aviso! ;-), anirem donant forma al projecte engegant activitats i programes que el facin digne d'aspirar a participar en una convocatòria de premis estatal...! (És el positiu, com dius, de fer feina en equip: ens donam corda els uns als altres i... qui defalleix, així, de res?

    ResponElimina
  2. En relació al teu interessant resum de les jornades voldria matisar que no crec que en Salvador Bastida hagués perdut la il.lusió, simplement parteix de la constatació que el Ministeri de Cultura enguany té una setena part del pressupost del Ministeri de Defensa. Això ho dedueixo de les mancances que té el món de les biblioteques i que per força han de suplir-se amb molt voluntarisme que, certament, es va esgotant com va dir el professor Bastida. En tot cas en el nostre Institut crec que la disposició de l'Equip Directiu i de la Coordinadora de la Comissió són molt bones i esperonadores. Vull fer notar que és millor anar tira tira i consolidar els projectes per no desanimar-nos. Poc a poc i bona lletra i mai tan ben dit!

    ResponElimina
  3. Hola,

    Us vaig observant des de la distància i l'enveja ;-) D'entrada, enhorabona per la programació tan engrescadora que teniu i pel que heu anat avançant al llarg del curs!!!

    M'han cridat l'atenció els comentaris que heu fet sobre la relació entre la manca de col·laboració de l'Adminnistració i el desànim; com que la feina en equip és molt més valuosa i estimulant que la relació amb l'Administració, crec que cal fer un esforç més per no deixar-se desanimar per aquesta manca de suport. No vull treure importància, en absolut, al valor de la implicació i l'impuls de les institucions, però les iniciatives i les il·lusions dels centres han de poder resistir la manca de recursos i d'operativitat procedents d'alguns departaments de la Conselleria.

    Els centres tenen alguns recursos, procedents de la poca autonomia que encara els queda, per gestionar l'horari del professorat, de manera que el voluntarisme quedi un tant compensat i reconegut per poder resistir els embats del desànim. Després estan les recompenses procedents de la satisfacció del procés: la relació amb alumnes, companyes i companys, els resultats... però tot això ja ho sabíeu, no és ver???

    Enhorabona una altra vegada!!!

    Àngels Garcia
    IES Arxiduc Lluís Salvador

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies pels teus comentaris, Àngels. Veig que la decisió d'obrir el bloc a la participació de tothom ha estat un encert, perquè així, al que ja sabíem -la satisfacció del procés, com dius...;-), en podem afegir una més: compartir aquest camí amb companys que ens el facin encara més engrescador. Benvinguda al bloc!

    ResponElimina
  5. Trob que feis molt bona feina!!! La biblioteca es va convertint, dia a dia, en un espai atractiu per a l'alumnat, i això és el que ens interessa. Si partim de la base que la motivació és el primer que s'ha de tenir per arribar a l'èxit escolar, està molt bé l'objectiu que teniu en ment!!! No hem d'oblidar que també és un espai atractiu per al professorat, tot i que hi fa molt de fred, ehhe. Salutacions!!

    Antònia Lladonet http://antonialladonet.blogspot.com/

    ResponElimina
  6. ...és cert, Antònia! Hi fa un fred siberià, per això confiam que la bomba de calor prevista per a la biblioteca sigui una realitat aquest mateix curs. Es tracta d'afavorir l'ús pedagògic de l'espai, no de congelar els usuaris... ;-)

    Gràcies pels ànims!

    ResponElimina
  7. laura bonet15/1/10 16:50

    no soc professora, ni més ni manco, tampoc una nina de molt d'interès en cosses de l'escola, però crec k això k estas organitzant ''edu'' i companyia, sobre el canvi repentiu a la biblioteca ès una gran pesada i crec k els alumnes o vos agreirem pentura uns mès k els altres o niura k no vos o diran però per jo ès una gran ajuda, lo de posar ordinador i fer lo k teniu en ment ja si es tan bo com heu fet derrerament així k gràcies segur k part de molt d'alumne i estic d'acord amb lo de sa bomba

    laura bonet 2nd

    ResponElimina
  8. Això sí que és un èxit, que una alumnat dóni l'enhorabona per aquest tipus d'iniciatives!!

    ResponElimina
  9. laura bonet17/1/10 20:11

    esque crec que si una persona , en aquest cas un grup de persones s'esforçen per tenir una biblioteca amb condicions lo minim o lo que mos agrada a tots esque ens donin les gracies per lo que hem fet i mes si es per noltre els alumnes, la veritat es que dona mes ganes o vos mes esforç si to dona un alumne les enhorabones i a noltres si mos les donen els professorats o no ? així k anims

    laura bonet 2nd

    ResponElimina
  10. Amb tant de caliu, no sé si heu de mester bomba de calor ;-)

    Que es compleixin tots els desitjos bibliotecaris que teniu per aquest 2010!!!!!!!!

    Salut,

    Àngels Garcia

    ResponElimina